Pogosto zastavljena vprašanja – FAQ

Zakaj izbrati organizatorja poroke  za svoj poročni dan?

To vprašanje je vedno znova in znova odprto in vzbuja dvome ali to zares potrebujeta. Poročni organizator je vajina podaljšana roka za trenutke sreče in zadovoljstva v času priprave na poročni dan. Vsekakor z njim privarčujeta energijo in čas. In toliko več. Naj naštejeva 5 glavnih razlogov zakaj najeti organizatorja:

1 – za priprave brez stresa

2 – ker imata premalo časa zaradi službe in družine, otrok….

3 – destinacijska poroka – kraj poroke je daleč od vajinega kraja bivanja

4 – organizator vama pomaga najti in rezervirati najboljše izvajalce vajinega poročnega dan

in na koncu – mogoče pa organizacija poroke samo ni nekaj kar ste si zamislila, da bi kdaj v življenju morala narediti sama, zato najamete osebo, ki se na to spozna. Če ste na vsaj 3 vprašanja od 5 odgovorili z da in rabimo, potem je čas da naju pokličeta ali nama napišeta e pošto.

Plačilo organizatorja – ali je najina  cena previsoka? Ali je znesek preveč kar sta si zamislila za plačilo poročnega organizatorja? Je organizator res tako drag in ali je to zares tako veliko denarja v primerjavi z vloženim delom/časom?

Poročni organizatorji po svetu za svoje delo zaračunamo med 15 do 20% od vajinega zastavljenega budgeta za vse storitve za poročni dan. Med poročnim organizatorjem in koordinatorjem pa je velik razlika, tako v količini vloženega dela kot v denarju, ki ga bosta zanj odštela. Organizator je oseba, ki bo z vama od vsega začetka planiranja poroke do konca – torej do poročnega dne. Koordinator pa se vama bo pridružil na vajin poročni dan in zato tudi ustrezno zaračunal manjši honorar za opravljeno delo. V zadnjem času se pojavljajo tudi hotelski koordinatorji poroki, ki pa niso koordinatorji poročnih storitev, temveč podaljšana roka oz povezovalni člen med hotelom/lokacijo in nama. Le ti skrbijo za koordinacijo F&B niso pa zadolženi in plačani za ostale poročne storitve. Njihova naloga je skomunicirate z nami vse kar se potrebuje – ure itd. Niso pa pravi naslov za fotografe, bande, itd… 

Vsi klici, vsa napisana elektronska pošta, porabljen čas za sestanek, vožnja na sestanke, vso opravljeno delo in pogovori/dogovori z izvajalci in pa seveda poročni dan in dan, jutro po tem. Ko smo vsi utrujeni, smo mi tisti, ko vstanemo in počistimo stvari za sabo in poskrbimo, da bo lokacija urejena, kot smo jo dobili in da bodo gostitelji zadovoljni. Ali je res cena previsoka? Nisva pa prištela stresa, ki se ga ne da ovrednotiti. 

Nekateri poročni organizatorji imajo višji honorar in zato ne dobivajo provizij od svojih izvajalcev, spet drugi so tisti, ki zaračunajo manj in nato vzamejo provizijo od izvajalcev. Konec koncu bosta v obeh primerih plačala enako ali v drugem celo več. No pri nama, bosta najine izvajalce plačala direktno njim za kar je najino delo in plačilo še bolj transparentno. 

Če sem organiziral/a svojo rojstnodnevno zabavo, bom pa seveda tudi poroko, kaj pa je to?!

Seveda se ne strinjava. To sta dve čisto različni stvari, različni dogodki in različna teža dogodka. Če bi bilo delo poročnega organizatorja tako lahko in brez skrbi bi seveda to lahko počel vsak. Zato je poročni organizator postal tudi poklic in se je uvrstil med poklice povsod po svetu. Tako kot vsaka druga služba, delo, ki ga opravljamo. Seveda pa je to toliko težje, kajti odgovorni smo za vašo srečo in samo en dan v vajinem življenju. Ali je lahko še kaj bolj stresno kot skrbeti, da bo vajin dan popoln? To delo ni lahko, če ga delaš s srcem pa to narediš z veseljem in predanostjo. 

Ali bi moral vajin poročni organizator zbijati cene izvajalcem na poroki?

Vsekakor ne. Poskrbi, da je delo korektno in dobro opravljeno, se pa ne pogaja in znižuje cene svojim izvajalcem. Seveda po poskrbi, da je delo korektno in kakovostno opravljeno kot je dogovorjeno. Saj vesta, kjerkoli drugje se ne da pogajati, ne v samopostrežni, ne pri zdravniku, davkih, državi???? Midva zagovarjava, da se vsakomur plača za njegov opravljeno delo. Če je izvajalec izven vajinega budgeta, je potrebno najditi drugega, cenejšega oz tistega, ki je v vajinem budgetu.

Kako postaviti proračun poroke? Koliko denarja rabiva za poroko?

Budget se lahko nastavi oz oblikuje šele po izbiri poročne lokacije, ki je običajno najvišja vrednost v budgetu poroke. Meniji, najem lokacije, poraba pijače so najvišji strošek in se sorazmerno povečujejo glede na število oseb, ki bodo na poroki. Drugi pomembni stroški so fotografi, snemalci, band – odvisno kateri cenovni in kvalitetni razred bosta izbirala. Cene so si na trgu med izvajalci podobe, se pa seveda razlikujejo. V budget se vključujejo znani stroški in pa skriti stroški. Znani stroški so tisti, ki jih na začetku organizacije poroke planiramo, predvidimo, potem pa so tukaj še tisti, ki temu rečemo “pridejo zraven” med tem, ko se spreminjajo storitve/količina naročenih storitev in pa seveda dodatne odločitve,  za dodatne izvajalce, presenečenja itd… Najino priporočilo – najprej lokacija in nato dalje. Vsaka poroka ima svoj personaliziran budget, ki se oblikuje glede na izbrane storitve, ki jih želita. Velja pa načelo več kot vložita lepša bo poroka. Brez nič ne moremo nič kupiti/naročitis/si sposoditi. Zato je dobro, da si že pred začetkom same odločitve pogledata kaj vama je všeč, kaj želita. Še vedno po letih dela prihaja do tega, da so na začetku zelo visoka pričakovanje in zelo prestižne želje, ko pa pridemo do cene vse te želje “potonejo”.  Največkrat je ravno v tej točki za par “šok”, da niso bili pripravljeni na ceno oz da si niso predstavljali, da to toliko stane. 

Kako se naše sodelovanja začne?

Najprej se dobimo na sestanku, ki običajno ni daljši od ure. Če vidimo, da smo za skupaj nadaljujemo z delom in podpišemo tudi dogovor o sodelovanju. Če sta naju želela samo videti, slišati in se pogovoriti z nama bo prva ura oz prvi sestanek gratis, vsa nadaljnja vprašanja in odgovore, ki terjajo konkretne odgovore in rešitve bova zaračunala na uro porabljenega dela.

In za na konec. Na svetu obstajajo boljši, še boljši in drugačni poročni organizatorji. Vsi imamo svoje oči in svoj pogled na poroko in poročni dan, zato smo si tudi različni in drugačni. To je najin način dela, to sva midva, in tako poteka sodelovanje z nama. Odkrito in brez skrivnosti.